Re-integratie & Verzuimbegeleiding

Home/voor verwijzers/Re-integratie en verzuimbegeleiding
https://mastersatwork.org/voor-verwijzers/re-integratie-en-verzuimbegeleiding/
Home/voor verwijzers/Re-integratie en verzuimbegeleiding

Begeleiding werkhervatting

Masters at Work is een bureau dat zich richt op het effectief verminderen van verzuim door psychosociale klachten bij medewerkers aan te pakken. Wij geloven in het verlagen van verzuim door een eclectische en oplossingsgerichte begeleidingsaanpak, die zowel preventief als curatief ingezet kan worden. Ons uitgangspunt is dat onze counselors niet probleemgericht werken, maar juist gericht zijn op het vinden van oplossingen.

Welke moeilijkheden helpen wij aanpakken?

Een verzuimende medewerker is niet alleen een verlies voor uw organisatie, maar ook een aanzienlijke kostenpost. De kosten kunnen al snel oplopen tot € 450,- per dag of meer, zonder rekening te houden met hogere premies die volgend jaar voor de werkgever kunnen gelden. Door tijdige interventies kunnen deze kosten substantieel worden beperkt. Stel dat een medewerker door bijvoorbeeld een counselingstraject drie dagen eerder terugkeert op de werkvloer, dan heeft u de kosten van dat traject al volledig terugverdiend! Dit leidt tot zowel kostenbesparing als een snellere re-integratie van de medewerker, wat bijdraagt aan een betere werkcultuur en hogere medewerkerstevredenheid.

Hoe zorgen wij voor werkhervatting na verzuim?

Hoewel het ideaal is om verzuim te voorkomen, wenden veel medewerkers zich pas tot hun leidinggevende of bedrijfsarts wanneer de stressklachten al zijn opgetreden. Door vroegtijdig signalen van stress te herkennen en hierover in gesprek te gaan, kunnen escalaties vaak voorkomen worden. Het creëren van een veilige en ondersteunende werkomgeving waarin medewerkers zich gehoord voelen, is hierbij essentieel. Regelmatige check-ins en open communicatie helpen om stress in een vroeg stadium te signaleren, zodat er tijdig passende maatregelen kunnen worden genomen.

Ondersteuning in tweede spoor trajecten

Wanneer medewerkers niet in hun eigen functie kunnen terugkeren, wordt vaak op advies van de bedrijfsarts een tweede spoortraject ingezet. In dit traject begeleidt een re-integratieconsulent de medewerker naar passend werk bij een andere werkgever. Dit traject is een wettelijke verplichting volgens de Wet verbetering poortwachter. Het doel is om duurzaam werk te vinden, rekening houdend met de capaciteiten en mogelijkheden van de medewerker. De werkgever is verplicht om zich maximaal in te spannen voor een succesvolle re-integratie, terwijl de medewerker zelf verantwoordelijk is voor actieve deelname aan het proces. Masters at Work ondersteunt dit traject door gerichte begeleiding te bieden.

Effectieve ondersteuning bij tweede spoortrajecten

Masters at Work biedt ondersteuning tijdens tweede spoortrajecten, zodat het proces efficiënt en soepel verloopt. Dit doen we door middel van sessies gericht op emotieregulatie, waarbij medewerkers geholpen worden om de rouw en het verlies te verwerken die gepaard gaan met het afscheid nemen van hun oude werksituatie. Deze begeleiding helpt medewerkers sneller hun emotionele blokkades te overwinnen, zodat zij openstaan voor nieuwe mogelijkheden. Dit versnelt het re-integratieproces en voorkomt dat medewerkers blijven hangen in het verleden, waardoor de overgang naar een nieuwe werkgever soepeler verloopt.

Wat houdt dit in?

Het is geen geheim dat tweede spoortrajecten vaak moeizaam verlopen. Medewerkers worden niet alleen geconfronteerd met fysieke of mentale beperkingen, maar ook met het verlies van hun baan, collega’s en vertrouwde werkomgeving. Dit kan leiden tot gevoelens van boosheid, verdriet en argwaan, wat het traject kan vertragen. Masters at Work begrijpt deze uitdagingen en biedt gespecialiseerde ondersteuning om medewerkers te helpen het verlies te verwerken. Wij helpen hen omgaan met emoties zoals verdriet, boosheid en angst voor de toekomst. Dit stelt medewerkers in staat om met hernieuwd vertrouwen en veerkracht de volgende stappen in hun carrière te zetten.

Resultaten van onze ondersteuning in tweede spoortrajecten:

  • Snellere verwerking van emoties, waardoor er meer ruimte ontstaat voor medewerking in plaats van tegenwerking.
  • Het verlies wordt sneller geaccepteerd, waardoor de medewerker proactiever gaat solliciteren.
  • Lagere kosten, doordat de medewerker actiever bijdraagt aan de re-integratie.
  • Minder leed, zowel voor de medewerker als op de werkvloer.
  • Positieve public relations voor het bedrijf.
  • Goed werkgeverschap en voldoen aan de zorgplicht door gerichte interventies.

op de hoogte blijven?

Abonneer je op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van waardevolle inzichten, tips, cursussen en achtergrondinformatie.

Naam(Vereist)