over ons: Barbara Jansen

Home/Over ons/Wie is Barbara | Masters at Work
Barbara Jansen

Waar droomde je van als kind?

Veelzijdig was ik als kind al. Vaak was ik te vinden in het zwembad: diploma’s halen. Verkocht plantenstekjes bij ons aan de straat in Woudenberg, reed paard in de bossen van Austerlitz, maakte mijn eigen kleding en speelde als juf voor een denkbeeldige klas. Mijn droom was schoonspringster worden, stylist of iets met de psyche van de mens.

Hoe was je in je studententijd?

In mijn studententijd studeerde ik Mode & Kleding in Utrecht. Daar woonde ik op kamers in het hartje van de stad. Ik herinner mij dat ik veel in het nachtleven te vinden was! In de Woelemeloe en het Roze Wolkje. Ik was 18. Al vlot ben ik gaan werken als intercedente bij een Uitzendbureau. Naast mijn full-time werk heb ik altijd gestudeerd en heb ik al mijn vervolgstudies behaald. En op mijn 51ste alsnog een volledige HBO. Ik ben dol op studies en cursussen. En vanuit de vereniging van Psycho Sociaal Therapeuten wordt ook bijscholing verwacht. Ik hoop dat ik nog lang teachable mag blijven. Want hoe meer vaardigheden ik beheers, des te uitgebreider kan ik reageren op gedragingen van anderen op verschillende situaties. Dit geeft mij meer vrijheid en veelzijdigheid in mijn handelen!

Hoe ben je begonnen met Masters at Work?

Vanaf 1997 begeleid ik mensen in hun persoonlijke leven- of loopbaan vraagstukken. Als trajectbegeleider voor langdurige werklozen en trainer voor mensen met een uitkering ben ik gestart. Ik merkte al heel snel dat ik goede resultaten boekte. Uitgegroeid tot Psycho Sociaal Therapeute en Bedrijfscoach. Ik ben niet echt te vangen in één functie. Het is een soort dakpanneneffect. Mijn werk verdiept en verbreedt zichzelf steeds meer.

In 2005 ben ik na een reorganisatie vanuit een loondienstfunctie als Bedrijfsmaatschappelijk Werker overgestapt naar het zelfstandig ondernemerschap. Mijn vader was directeur van een aannemingsbedrijf, dus het ondernemen zat mij in het bloed. Ondernemer zijn is mij beste keuze ooit! Zo kon ik mijn NIMA- en PR-kennis, ondernemingsdiploma, ervaring als commercieel medewerker/secretaresse en kennis van mijn vakgebied perfect combineren.

Wat zijn je specialisaties?

Naast coaching op vaardigheden en gedrag verzorg ik de therapeutische behandeling die nodig zijn voor werkhervatting. Vaak werken we daarbij in ‘hybride’ vorm. Mijn compagnon doet de intake en de coaching en in de therapeutische interventies, zoals EMDR. In het kort zijn mijn specialisaties:

1. Het begeleiden van de re-integratie van (dreigend) verzuimende medewerkers. Het versnellen en verstevigen van re-integratie bij arbeidsongeschiktheid en preventieve begeleidingstrajecten om uitval te voorkomen en vitaliteit te verbeteren.

2. Coaching en Counseling van medewerkers met vragen op het gebied van time management, stress & ontspanning, assertiviteit, loopbaan oriëntatie, vitaliteit en (geweld)incidenten op het werk. Dit kunnen ook ‘verbetertrajecten op houding- en gedrag zijn. 

wil je meer weten over welke methoden en technieken wij inzetten?

Sinds 1997 verzorg ik mentale begeleiding van verzuimende werknemers terug naar het werk. Denk aan werknemers die een andere baan zoeken, in een herstelproces van ziekte zitten of (dreigende) verzuimende medewerkers. Het motto is: blij terug naar werk.

Medewerkers kunnen zeer uiteenlopende problemen hebben en ik merkte dat ik met mijn Psychosociale Therapie opleiding te weinig in huis had om de doelgroep die ik aantrok goed te kunnen helpen. Daarom ben ik verder gaan studeren en ben mezelf na mijn vierjarige NLP-counselors opleiding mede gaan specialiseren in traumabegeleiding (EMDR). EMDR is een methode om kleine en grote trauma’s te behandelen. In mijn werk kwam ik vaak werknemers met forse problemen tegen die ik moest doorverwijzen. Ik wilde deze groep zelf een passende behandeling kunnen aanbieden en heb mij in deze techniek gespecialiseerd. Deze methode zet ik ook in bij verzuimbegeleiding: Bijvoorbeeld iemand die naar behandeld is door zijn leidinggevende en zich mede daardoor ziek heeft gemeld. Met één sessie lukt het vaak om de medewerker weer op de been te krijgen zodat hij het gesprek aan kan gaan met zijn leidinggevende, zonder te veel in de emotie te schieten. Vlotte werkhervatting is het resultaat.

Anderzijds zet ik EMDR in om bijvoorbeeld het zelfvertrouwen bij iemand te versterken. In 30 minuten vindt er meestal een ‘boost’ plaats. Als de persoon binnen een paar dagen een taak gaat uitvoeren waarbij hij deze krachtbron nodig heeft, vindt er een positieve ervaring plaats. Dit werkt versterkend op de persoonlijke kracht van iemand. Uiteindelijk werk ik eclectisch, vanuit het hart, eigenzinnig, resultaatgericht en houd ik ook het ondernemersbelang van de opdrachtgever in gedachte. Dit is mijn CV.

Wat is het gekste probleem dat je bent tegengekomen?

Over deze vraag heb ik lang nagedacht. Elk vraagstuk van een cliënt ervaar ik als uniek. Nooit gek eigenlijk. Ik merk dat ik onbevooroordeeld in mijn werk sta. Dit krijg ik ook terug van cliënten.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Op het schrijven van mijn HBO scriptie op mijn 51ste en wat ik opgebouwd heb met Masters at Work. Het is in 2020 een BV geworden!

Wat is een activiteit in je leven dat je niet doet, maar wel graag wil doen?

Door een microfoon spreken voor een groep mensen

Het kitesurfen weer oppakken en over de golven heen duiken

Stemacteur voor commercials of een film

Fitnessprofessional

Door Upper Dolpa in Nepal trekken met mijn vriend

Wat doe je voor HR en de bedrijfsarts?

Ik zie mezelf als een ‘assistent van de leidinggevende en bedrijfsarts’ en vertaal de behoeften van de (verzuimende) medewerkers naar een werkbare situatie als het gaat om re-integratie. Vaak hoor ik dat leidinggevenden het lastig vinden om hun verzuimende medewerker aan te spreken. Ook hoor ik vaak frustratie over de houding van een medewerker. De onkunde om met bepaalde gedragingen zoals ‘slachtoffergedrag’ om te gaan bijvoorbeeld. Door ons in zetten, ondervang je dat en voorkom je dat de re-integratie stagneert of dat werknemers langdurig verzuimen. Dit doen we oa doormiddel van 3-gesprekken met leidinggevende | medewerker | coach. Dit is onze Folder Masters at Work.

Barbara Jansen is geregistreerd als psychosociaal therapeut bij de beroepsvereniging LVPW Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkende | RBCZ HBO Register van Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg