over ons: Barbara Jansen

Home/Over ons/Wie is Barbara | Masters at Work
Barbara Jansen

Waar droomde je van als kind?

Veelzijdig was ik als kind al. Vaak was ik te vinden in het zwembad: diploma’s halen. Verkocht plantenstekjes bij ons aan de straat in Woudenberg, reed paard in de bossen van Austerlitz, maakte mijn eigen kleding en speelde als juf voor een denkbeeldige klas. Mijn droom was schoonspringster worden, stylist of iets met de psyche van de mens.

Hoe was je in je studententijd?

In mijn studententijd studeerde ik Mode & Kleding in Utrecht. Daar woonde ik op kamers in het hartje van de stad. Ik herinner mij dat ik veel in het nachtleven te vinden was! In de Woelemeloe en het Roze Wolkje. Ik was 18. Al vlot ben ik gaan werken als intercedente bij een Uitzendbureau. Naast mijn full-time werk heb ik altijd gestudeerd en heb ik al mijn vervolgstudies behaald. En op mijn 51ste alsnog een volledige HBO. Ik ben dol op studies en cursussen. En vanuit de vereniging van Psycho Sociaal Therapeuten wordt ook bijscholing verwacht. Ik hoop dat ik nog lang teachable mag blijven. Want hoe meer vaardigheden ik beheers, des te uitgebreider kan ik reageren op gedragingen van anderen op verschillende situaties. Dit geeft mij meer vrijheid en veelzijdigheid in mijn handelen!

Hoe ben je begonnen met Masters at Work?

Sinds 1997 begeleid ik mensen bij persoonlijke en loopbaanvraagstukken. Mijn carrière begon als trajectbegeleider voor langdurig werklozen en als trainer voor mensen met een uitkering. Al snel merkte ik dat ik positieve resultaten behaalde. Gaandeweg groeide ik uit tot een Psycho Sociaal Therapeute en Bedrijfscoach. Ik ben niet in één functie te vangen; het is eerder een dynamisch proces. Mijn werk ontwikkelt zich voortdurend en wordt steeds rijker en gevarieerder.

In 2005, na een reorganisatie, besloot ik de stap te zetten naar zelfstandig ondernemerschap vanuit mijn functie als Bedrijfsmaatschappelijk Werker. Ondernemen zit als het ware in mijn bloed, aangezien mijn vader directeur was van een aannemingsbedrijf. Het ondernemerschap bleek de beste keuze die ik ooit gemaakt heb! Hier kon ik mijn kennis op het gebied van NIMA en PR, mijn ondernemersdiploma, mijn ervaring als commercieel medewerker/secretaresse en mijn vakinhoudelijke kennis perfect combineren.

Wat zijn je specialisaties?

Naast coaching op vaardigheden en gedrag verzorg ik de therapeutische behandeling die nodig zijn voor werkhervatting. Vaak werken we daarbij in ‘hybride’ vorm. Mijn compagnon doet de intake en de coaching en in de therapeutische interventies, zoals EMDR. In het kort zijn mijn specialisaties:

1. Het begeleiden van de re-integratie van (dreigend) verzuimende medewerkers. Het versnellen en verstevigen van re-integratie bij arbeidsongeschiktheid en preventieve begeleidingstrajecten om uitval te voorkomen en vitaliteit te verbeteren.

2. Coaching en Counseling van medewerkers met vragen op het gebied van time management, stress & ontspanning, assertiviteit, loopbaan oriëntatie, vitaliteit en (geweld)incidenten op het werk. Dit kunnen ook ‘verbetertrajecten op houding- en gedrag zijn. 

wil je meer weten over welke methoden en technieken wij inzetten?

Sinds 1997 ben ik gespecialiseerd in het bieden van mentale begeleiding aan werknemers die terugkeren naar het werk na een periode van verzuim. Mijn expertise omvat diverse situaties, zoals werknemers die op zoek zijn naar een nieuwe baan, herstellende zijn van ziekte of te maken hebben met (dreigend) verzuim. Mijn motto is: met een positieve mindset terug naar het werk.

In de loop der jaren heb ik gemerkt dat werknemers met uiteenlopende problemen bij me terechtkomen, en dat mijn opleiding in Psychosociale Therapie niet altijd voldoende was om de specifieke behoeften van deze doelgroep aan te pakken. Daarom heb ik besloten om verder te studeren en na mijn vierjarige opleiding tot NLP-counselor te specialiseren in traumabegeleiding, met de nadruk op EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). EMDR is een effectieve methode om zowel kleine als grote trauma’s te behandelen. In mijn werk kwam ik regelmatig werknemers met ernstige problemen tegen die ik moest doorverwijzen. Ik wilde graag zelf een passende behandeling aanbieden aan deze groep, en daarom heb ik me gespecialiseerd in EMDR-technieken. Deze methode pas ik ook toe in mijn verzuimbegeleiding. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer een moeilijk gesprek heeft gehad met zijn leidinggevende en daardoor ziek is gemeld. Vaak lukt het met slechts één sessie om de werknemer weer in staat te stellen het gesprek aan te gaan zonder overweldigd te worden door emoties. Dit resulteert in een vlotter herstel en een snellere werkhervatting.

Daarnaast gebruik ik EMDR om het zelfvertrouwen van individuen te versterken. In slechts 30 minuten kan er al een positieve “boost” plaatsvinden. Als de persoon binnen enkele dagen daarna een taak uitvoert waarbij hij of zij deze innerlijke krachtbron nodig heeft, leidt dit vaak tot een positieve ervaring. Dit versterkt het zelfvertrouwen van de persoon. Uiteindelijk werk ik eclectisch, vanuit mijn hart, met een eigenzinnige aanpak die resultaatgericht is. Hierbij houd ik ook rekening met het ondernemersbelang van de opdrachtgever.

Dit is mijn CV.

Wat is het gekste probleem dat je bent tegengekomen?

Over deze vraag heb ik lang nagedacht. Elk vraagstuk van een cliënt ervaar ik als uniek. Nooit gek eigenlijk. Ik merk dat ik onbevooroordeeld in mijn werk sta. Dit krijg ik ook terug van cliënten.

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Op het schrijven van mijn HBO scriptie op mijn 51ste en wat ik opgebouwd heb met Masters at Work. Het is in 2020 een BV geworden!

Wat is een activiteit in je leven dat je niet doet, maar wel graag wil doen?

Door een microfoon spreken voor een groep mensen

Het kitesurfen weer oppakken en over de golven heen duiken

Stemacteur voor commercials of een film

Fitnessprofessional

Door Upper Dolpa in Nepal trekken met mijn vriend

Wat doe je voor HR en de bedrijfsarts?

Ik zie mezelf als een ‘assistent van de leidinggevende en bedrijfsarts’ en vertaal de behoeften van de (verzuimende) medewerkers naar een werkbare situatie als het gaat om re-integratie. Vaak hoor ik dat leidinggevenden het lastig vinden om hun verzuimende medewerker aan te spreken. Ook hoor ik vaak frustratie over de houding van een medewerker. De onkunde om met bepaalde gedragingen zoals ‘slachtoffergedrag’ om te gaan bijvoorbeeld. Door ons in zetten, ondervang je dat en voorkom je dat de re-integratie stagneert of dat werknemers langdurig verzuimen. Dit doen we oa doormiddel van 3-gesprekken met leidinggevende | medewerker | coach. Dit is onze Folder Masters at Work.

Barbara Jansen is geregistreerd als psychosociaal therapeut bij de beroepsvereniging LVPW Landelijke Vereniging voor Psychosociaal Werkende | RBCZ HBO Register van Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg