burnout begeleiding

Home/voor verwijzers/burnout begeleiding
https://mastersatwork.org/voor-verwijzers/re-integratie-en-verzuimbegeleiding/
Home/voor verwijzers/burnout begeleiding

Behandeling van burn-out klachten

Kenmerken van een burn-out

Veel voorkomende burn-out kenmerken zijn concentratie- geheugen- en stemmingsproblemen. Vergeet je simpele en alledaagse dingen? Lijdt je aan slapeloosheid? Ben je te snel geïrriteerd of kwaad? Gevoelens van uitputting en opgebrand zijn? Val je letterlijk om? Klachten zoals deze kunnen duiden op een burn-out. ‘Opgebrand’ is in het Engels ‘burn-out’ -het eindstadium van een veel te lange periode van stress en een ‘over gespannen’ zijn, ook wel ‘overspannen’ genoemd. Dit leidt tot geestelijk en lichamelijk ‘doorbranden’ -een staat van malaise en uitputting. Werk, privé, gezin, pubers, alle ballen in de lucht moeten houden, schulden, frustraties. Zelden is de oorzaak simpel, vaak is er een complex en een stapeling van triggers. Met als gevolg dat het je te veel wordt. Soms is het een opeenstapeling die in vele jaren groeit. In het begin gaat het nog wel -nog even doorbijten, morgen gaat het beter. Maar het energieverlies stopt niet. Het is een alsmaar sijpelend stroompje waardoor je compleet leeg loopt. Op deze manier worden zelfs de meest alledaagse taken een immense opgave: je ondergaat een burn-out.

Wat hier ook op wijst zijn klachten zoals deze:

Besluiteloos
Onzeker
Laag zelfbeeld
Neerslachtig / mistroostig
Opgejaagd voelen
Wantrouwend
Angst- en paniek
Zeer emotioneel en huilen
Tè snel geïrriteerd of boos
Je verliest de controle over je emoties -je blijft tè lang in het ‘rood’

Burn-out belast ook in je lichaam. Doorslapen gaat niet meer. ‘s Nachts malend wakker worden. ‘s Ochtends opstaan is een ramp -doet zelfs pijn. Net zoals sporten niet meer gaat omdat je hart telkens overslaat door hartkloppingen. Lusteloos, apathisch, nergens meer zin in -je hebt er de kracht niet meer voor. Het lijkt wel alsof je bent doorgebrand en je wordt snel grieperig -weinig weerstand. Wat je ook kunt voelen of waarnemen is:

Hoofdpijn
Spierpijn
Misselijkheid
Buikpijn
Hyperventilatie
Hoge bloeddruk
Benauwdheid

Een burn-out kan alle bovenstaande klachten hebben of een combinatie daarvan. Maar een burn-out kondigt zich aan en als je goed en op tijd naar je lichaam luistert. Je kunt een burn-out op tijd voorkomen. Soms zijn klachten onschuldig, even een oprisping of een kleine, wat moeizame aanpassing aan een andere temperatuur of een nieuwe relatie. Maar soms zijn klachten de symptomen en alarmbellen die afgaan omdat je geest en lichaam aan het doorbranden zijn naar een daadwerkelijke burn-out. Helaas gaat een burn-out niet vanzelf over. Het is een echte aandoening die een behandeling noodzakelijk maakt. Dit geldt voor iedereen: een burn-out waait niet vanzelf over en kan iedereen treffen. Je moet het erg serieus nemen en een behandeling aangaan die kan voorkomen dat het nòg erger wordt.

Heb je wel eens iemand in je omgeving meegemaakt met een mate van overspanning die snel resulteerde in een burn-out? Ervaar je dat misschien nu bij je zelf? Doe 4-DKL KlachtenLijst de test!

Oorzaken burn-out

Werk maakt een groot en intens deel uit van ons leven. Part-time, full-time, over-time -op zich maakt dat niet zoeel uit. Want ook als je vrijaf hebt kun je een immense druk van je werk ervaren. Een immense verantwoordelijkheid. Een groet frustratie. De stress door het werk heeft dus minder te maken met het aantal uren, als wel wat het werk met jou persoonlijk doet. Vaak hoor je daarbij de uitdrukking: ‘de balans tussen werk en privé’. Maar in deze balans gaat het niet zozeer om het letterlijke evenwicht tussen uren en belasting, als wel of in jouw beleving het werk valt te balanceren naar de maatstaven van jouw karakter en eigen morele overtuigingen. Als dat niet helemaal goed zit, dan kan zelfs een kleine werkbelasting toch zorgen voor een burn-out. De constante werkdruk die je op deze manier ervaart wordt je dan op een gegeven moment te veel. En doordat je er op dat moment niet meer goed mee om kunt gaan, beland je in een ‘loop’ waaruit ontsnappen bijna onmogelijk wordt. Als dit te lang duurt dan raak je in een ‘burn-out’ -je raakt doorgebrand.

Niet iedereen raakt in een burn-out. Sommigen lijken eindeloos te kunnen worden belast en gaan altijd fluitend door het leven. Een burn-out kan dan ook vaak worden gekoppeld aan persoonlijke eigenschappen -je karakter- of je fysieke gesteldheid. Ben je bijvoorbeeld erg perfectionistisch en/of sub-assertief? Dan is het risico op een burn-out hoger. Het kost je namelijk veel energie om deze eigenschappen in stand te houden en om jouw standaarden na te leven. Maar ook is overmatige fysieke inspanning, sociale problemen, chronische ziekte, onzekerheid en een negatief zelfbeeld zijn oorzaken van een burn-out. Vaak is er niet één aanwijsbare reden, maar zorgen de duur en opstapeling van jouw, specifieke, omstandigheden ervoor dat je ‘burned-out’ raakt.

Welke problemen lossen wij op?

Burn-out bedreigd jouw gezondheid en herstel kan 6 maanden tot wel 3 jaar duren.
Wij begeleiden jouw herstel en zorgen er samen voor dat jij:

Bewust worden van jouw persoonlijke oorzaken of jou gewoontereacties- en patronen hoe je op de werkdruk of andere externe prikkels reageert
Je leert reflecteren op jezelf, zodat je je ontworstelen van de klachten
Je leert grenzen stellen, en nee zeggen op een positieve wijze stellen
Het terugvinden van je energie
Vlotte hervatting van werk
Terugvalpreventie, zodat je nooit meer zo’n lange arbeidsongeschiktheidsperiode hebt

Behandeling en methode Masters at Work

Wij bij Masters at Work werken voornamelijk eclectisch, vanuit het hart, eigenzinnig common sense en resultaatgericht. Ook houden wij het ondernemersbelang van de opdrachtgever ook in gedachte. Bijvoorbeeld als de medewerker eigenlijk niet meer terug wil naar de werkvloer, dat wij dan wijzen op een Vaststellingsovereenkomst mogelijkheid.fx

Resultaat -welk verschil is merkbaar?

Meer energie, meer zelfvertrouwen. Maar ook je emotioneel weerbaarder voelen, zodat je makkelijker kunt omgaan met teleurstellingen of tegenslag in je leven. Je merkt weer meer veerkracht.

op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van waardevolle informatie, tips, cursussen en achtergrondinformatie.

Naam(Vereist)