burnout begeleiding

Home/voor verwijzers/burnout begeleiding
https://mastersatwork.org/voor-verwijzers/re-integratie-en-verzuimbegeleiding/
Home/voor verwijzers/burnout begeleiding

Behandeling van burn-out klachten

Kenmerken van een burn-out
Herken je de volgende symptomen van een mogelijke burn-out? Concentratieproblemen, geheugenverlies, stemmingswisselingen? Vergeet je eenvoudige en alledaagse dingen? Lijd je aan slapeloosheid? Merk je dat je snel geïrriteerd of boos wordt? Voel je je uitgeput en opgebrand? Kun je zelfs letterlijk instorten? Dit kunnen tekenen zijn van een burn-out, ook wel bekend als het uitputtingsstadium na een langdurige periode van stress en overbelasting, ook wel aangeduid als “overspannenheid”. Het resulteert in zowel geestelijke als lichamelijke uitputting en malaise. Het kan voorkomen als gevolg van diverse factoren, zoals werk, privéleven, gezin, opvoeding van pubers, financiële problemen en frustraties. De oorzaken zijn zelden eenvoudig en vaak complex, met een opeenstapeling van triggers. Dit kan uiteindelijk leiden tot een punt waarop het allemaal te veel wordt. Soms groeit de spanning over vele jaren, waarbij je denkt dat het wel beter zal gaan als je nog even doorzet. Maar het verlies van energie stopt niet. Het is een voortdurende uitputting die langzaam maar zeker al je energie wegneemt. Zelfs de meest eenvoudige taken kunnen dan een enorme uitdaging worden. Als je deze symptomen herkent, is het mogelijk dat je te maken hebt met een burn-out.

Wat hier ook op wijst zijn klachten zoals deze:

Besluiteloos
Onzeker
Laag zelfbeeld
Neerslachtig / mistroostig
Opgejaagd voelen
Wantrouwend
Angst- en paniek
Zeer emotioneel en huilen
Tè snel geïrriteerd of boos
Je verliest de controle over je emoties -je blijft tè lang in het ‘rood’

 

Burn-out belast ook in je lichaam. Doorslapen gaat niet meer. ‘s Nachts malend wakker worden. ‘s Ochtends opstaan is een ramp -doet zelfs pijn. Net zoals sporten niet meer gaat omdat je hart telkens overslaat door hartkloppingen. Lusteloos, apathisch, nergens meer zin in -je hebt er de kracht niet meer voor. Het lijkt wel alsof je bent doorgebrand en je wordt snel grieperig -weinig weerstand. Wat je ook kunt voelen of waarnemen is:

Hoofdpijn
Spierpijn
Misselijkheid
Buikpijn
Hyperventilatie
Hoge bloeddruk
Benauwdheid

Een burn-out kan inderdaad verschillende symptomen hebben, en het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren om tijdig signalen op te pikken. Door alert te zijn en tijdig actie te ondernemen, kun je een burn-out voorkomen. Soms zijn klachten onschuldig en van voorbijgaande aard, zoals een tijdelijke aanpassing aan een nieuwe omgeving of een kleine uitdaging. Echter, in andere gevallen kunnen deze klachten juist symptomen en alarmsignalen zijn dat zowel je geest als lichaam richting een daadwerkelijke burn-out gaan. Het is belangrijk om te beseffen dat een burn-out niet vanzelf overgaat. Het is een echte medische aandoening die behandeling vereist. Dit geldt voor iedereen, want een burn-out kan iedereen overkomen. Het is cruciaal om het serieus te nemen en een behandeling aan te gaan om te voorkomen dat de situatie verergert.

Heb je weleens iemand in je omgeving meegemaakt die snel van overspanning naar een burn-out ging? Ervaar je dat misschien nu bij je zelf? Doe 4-DKL KlachtenLijst de test!

Oorzaken burn-out

Werk neemt een groot en intens deel van ons leven in beslag, ongeacht of we parttime, fulltime of overuren maken. Zelfs tijdens vrije dagen kunnen we nog steeds enorme druk vanuit ons werk ervaren. Het brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee en kan frustraties met zich meebrengen. De stress die we ervaren heeft dus meer te maken met hoe het werk persoonlijk op ons van invloed is, dan met het aantal gewerkte uren. Vaak horen we de term “werk-privébalans” in dit verband. Echter, deze balans gaat niet zozeer over de letterlijke verdeling van uren en belasting, maar eerder over het vermogen om het werk in overeenstemming te brengen met onze persoonlijke eigenschappen en morele overtuigingen. Als dit niet goed in balans is, kan zelfs een kleine werkdruk al leiden tot een burn-out. De voortdurende werkdruk die je zo ervaart, kan uiteindelijk te veel worden. En omdat je er op dat moment niet goed mee kunt omgaan, beland je in een vicieuze cirkel waaruit ontsnappen bijna onmogelijk lijkt. Als dit te lang aanhoudt, raak je uiteindelijk “burned-out” – je bent uitgeput.

Niet iedereen krijgt te maken met een burn-out. Sommige mensen lijken onvermoeibaar en floreren altijd, ongeacht de belasting die ze ervaren. Een burn-out kan vaak worden gekoppeld aan persoonlijke eigenschappen, zoals karaktereigenschappen of fysieke gesteldheid. Ben je bijvoorbeeld zeer perfectionistisch en/of onderdanig? Dan loop je een hoger risico op een burn-out. Het vergt namelijk veel energie om deze eigenschappen te handhaven en aan je eigen normen te voldoen. Daarnaast kunnen overmatige fysieke inspanning, sociale problemen, chronische ziekte, onzekerheid en een negatief zelfbeeld bijdragen aan een burn-out. Vaak is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar spelen de duur en opeenstapeling van specifieke omstandigheden een rol bij het “burned-out” raken.

Welke problemen lossen wij op?

Burn-out bedreigd jouw gezondheid en herstel kan 6 maanden tot wel 3 jaar duren.
Wij begeleiden jouw herstel en zorgen er samen voor dat jij:

Bewust worden van jouw persoonlijke oorzaken of jou gewoontereacties- en patronen hoe je op de werkdruk of andere externe prikkels reageert
Je leert reflecteren op jezelf, zodat je je ontworstelen van de klachten
Je leert grenzen stellen, en nee zeggen op een positieve wijze stellen
Het terugvinden van je energie
Vlotte hervatting van werk
Terugvalpreventie, zodat je nooit meer zo’n lange arbeidsongeschiktheidsperiode hebt

Behandeling en methode Masters at Work

Bij Masters at Work hanteren wij een eclectische, hartgedreven en eigenzinnige aanpak die gebaseerd is op gezond verstand en resultaatgerichtheid. We houden ook altijd het ondernemersbelang van onze opdrachtgevers in gedachten. Dit betekent dat we flexibel zijn en verschillende methoden en benaderingen combineren om de beste resultaten te behalen.

Een voorbeeld hiervan is wanneer een medewerker niet langer terug wil naar de werkvloer. In zo’n situatie zullen wij de mogelijkheid van een Vaststellingsovereenkomst aan de orde stellen. We begrijpen dat het belangrijk is om een oplossing te vinden die zowel voor de medewerker als voor de opdrachtgever passend is. Daarom zullen we samenwerken om een constructieve en haalbare oplossing te vinden die de belangen van alle betrokken partijen respecteert.

Resultaat -welk verschil is merkbaar?

Meer energie, meer zelfvertrouwen. Maar ook je emotioneel weerbaarder voelen, zodat je makkelijker kunt omgaan met teleurstellingen of tegenslag in je leven. Je merkt weer meer veerkracht.

op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van waardevolle informatie, tips, cursussen en achtergrondinformatie.

Naam(Vereist)