Het Hier-en-Nu heeft tegenwoordig een magische aantrekkingskracht. Naast alle rollen die je hebt, zoals moeder, vader, vriendin, ZZP-er, werknemer etc, wil je ook in het hier-en-nu komen.

Hiermee bedoel ik dat we vaak in ‘ons hoofd’ leven. Onze gedachten schieten alle kanten op. ‘Had ik maar dat ene project…’, “Hoe zal ik die presentatie doen…”?, “Hoe moet ik dat aanpakken..?” Hier is niks mis mee. Maar als je vaak over het verleden, de toekomst of over andere mensen nadenkt, kan het wel eens zijn dat je het ‘heden’ vergeet te beleven. Mensen zeggen vaak tegen mij: “Ik leef in mijn hoofd”. Hierdoor ga je piekeren, anticiperen op mogelijke oplossingen voor eventuele problemen en dan ervaar je stress. De uiteindelijke consequenties kent iedereen. Ook op je werk pieker je wel eens over wat je beter had kunnen doen of over een vervelende collega. Maar hoe voorkom je dat je teveel piekert en dat je onnodige stress ervaart?

Aandacht kun je sturen

Onze gedachten, die ik graag Mr Mind (bron: Antoine van Staveren) of de Muppets (bron: Paul Smit) noem, laat ideeën in ons hoofd ontstaan. Onze belerende of controlerende leidinggevende, je zeurende schoonmoeder of dat nare gedrag van die collega, heeft dan je aandacht. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Mr Mind ons afleidt van het hier-en-nu. De realiteit is vaak niet het probleem, maar de wijze hoe wij erover denken. Gedachten maken als het ware ‘reizen’ in ons hoofd. Het is bekend dat aandacht te sturen is en dat wat aandacht krijgt meer tot leven komt. Dus wees bedacht op wat en hoe vaak je denkt!

Doelen en verlanglijstjes

We willen allemaal van alles en stellen vaak hoge eisen en doelen voor onszelf. Als deze doelen niet waargemaakt kunnen worden, raken we teleurgesteld. Neem het voorbeeld van een leuke man, die had ik graag gewild. Echt jaren heb ik daarnaar verlangt. Maar het kwam niet zoals ik het mij had voorgesteld. Wat moest ik met mijn teleurstelling (die ik overigens zelf gecreëerd had)? Ik heb geleerd te ‘buigen’. ‘Buigen’ voor de realiteit. Het aanvaarden van de realiteit zoals het zich aandient. Ik heb daar eigenlijk niet iets over te zeggen. Ondanks alle doelen en ‘verlanglijstjes’ die ik gemaakt heb.

Dit zie ik ook terug in mijn praktijk. Mensen gaan de strijd aan met de realiteit en proberen deze naar hun hand te zetten. Daarbij komt dat veel mensen niet willen of durven voelen! Ze zijn vaak bang voor opspelende emoties, die hun uit balans halen. En door er de strijd mee aan te gaan of gevoelens weg te duwen, ontstaan er innerlijke blokkades die het lichaam fysiek of mentaal tot uiting brengen. Zo is dat ook met de verwachtingen die we in ons hoofd maken. Of doelen die we willen bereiken. Een aantal komen uit en een ander gedeelte verloopt compleet anders.

Hoe ga je om met lastige gevoelens?

Er is een constructieve manier om te leren omgaan met de realiteit, piekergedachten en de emoties! Door bewust met aandacht in het hier-en-nu te zijn. Door jouw gevoelens, sensaties, gedachten, verlangens te ‘omarmen’, toe te staan, leer je op een ontspannen manier jouw leven te leven. En zelfs jouw innerlijke beleving als kompas te gebruiken in jouw leven. Ik hoef niet altijd van A naar B te gaan. Als ik bij A blijf, dan volgt vanzelf de B! Eigenlijk heel simpel..;) en zo voorkom je onnodige stress.

De voordelen van jezelf in het hier-en-nu brengen in de praktijk

Ook op de werkvloer pieker je vast wel eens over een lastige situatie of over een opdracht die je graag beter had willen uitvoeren. Door meer jezelf in het hier-en-nu te brengen ervaar je de volgende voordelen:

  • Je piekergedachten verminderen, doordat je sneller opmerkzaam bent voor bepaalde negatieve gedachtepatronen en niet meegaat met een overreactie door het denken. Hierdoor krijg je meer ruimte voor creatieve ideeën om bijvoorbeeld uitdagingen of bepaalde vraagstukken aan te gaan;
  • Je ervaart minder negatieve stress, daardoor kan je meer werkload aan;
  • Je hebt een sterkere focus. Dit verbetert de concentratie, maakt je productiever en zorgt dat je je tijd efficiënter gebruikt;
  • Je zit lekkerder in je vel doordat je een grotere lichaamsbewustzijn hebt gecreëerd. Hierdoor ben je minder ziek, doordat je jezelf beter kan ‘monitoren’ en dus kan bijsturen mocht je te veel stresssignalen ontvangen.;
  • Je leert jouw zenuwstelsel te activeren voor dat deel waardoor je je beter kunt ontspannen en herstellen van een drukke dag;
  • Als laatste heb je een betere controle over jouw emoties. Hierdoor kan je ze beter reguleren en interpreteren. Dit kan je weer helpen om juiste beslissingen te nemen. Wat beslissen doe je niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart!